středa 8. dubna 2015

Cheesecake, který voní po Vánocích

Na své loňské narozeniny jsem si poprvé upekla dort. Myslím, že se mi celkem povedl, ale byl to klasický dort s krémem ze zkaramelizovaného salka a s umělou potahovací hmotou.
Letos jsem chtěla něco jiného, měla jsem to všechno krásně vymyšlené, hlavně krém z mascarpone s bio vanilkovým pudinkem a s citronovou polevou, yummy. No, korpus mi při krájení praskl, polovina krému se mi vylila a poleva mi neztuhla.
Takže letošní dort byl sice chuťově dobrý, ale vypadal strašně.
Tak jsem pak aspoň upekla cheesecake. Takovou trochu zdravější variantu. A jelikož venku sněžilo, měla jsem doma zbytek vlašských ořechů a spoustu medu, zakomponovala jsem to do receptu a pojala to trochu vánočně.


Ingredience
Korpus:
2 hrníčky ovesných vloček
100g vlašských ořechů
100g změklého másla
pár lžiček třtinového cukru
trochu perníkového koření nebo vanilky

Náplň:
500g měkkého tvarohu (já mám koupený z Polska přímo tzv. "sernikowy", je hodně jemný)
3 vejce
na oslazení jsem použila med, trochu datlového sirupu a trochu třtinového cukru
a opět troška perníkového koření nebo vanilky, aby to mělo tu správnou vánoční atmosféru :D

Ovesné vločky jsem si rozemlela na jemno, stejně tak ořechy. Smíchala jsem je s cukrem, kořením a máslem a z výslední hmoty vytvarovala ve formě korpus. Ten jsem pekla asi 15 minut na 170°.



Tvaroh jsem smíchala s medem, sirupem, cukrem a kořením a přidala vejce. Směs pak vylila na korpus do formy a pekla. Já jsem to pekla asi 40 minut na 150°, protože naše stará trouba peče strašně nerovnoměrné a při vyšší teplotě bych měla na jedné straně bouli.



I Spyro by si kousek dal :)


2 komentáře:

  1. vypadá to lákavě a v podstatě i zdravě:) já zrovna upekla rumovou buchtu, ale až bude pryč, tak to vyzkouším, stejně jsem přemýšlala, co s těma tvarohama, co mám v lednici:)
    Domi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mam doma tvaroh ted porad, protoze nim krmim prcka :D jj, mi na klasickem cheesecakeu vadi, ze se na korpus pouzivaji ruzne susenky, mi to pak pripada jako nejaky polotovar...

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.