pondělí 28. září 2015

Tradiční Apple Pie

No ano, globalizace, amerikanizace, tahání západních svátku do ČR... to všechno je strašně fuj!
Jak pro koho :)
Mi se ta stylizace líbí, a to hodně, je škoda, že u nás nemámě žádné pořádně podzimní svátky, se speciální výzdobou a speciálními pokrmy, tak jak je to o Vánocích. A tak si to trošku sama vynahrazuju. 
Letos poprvé jsem se pustila do vyzkoušení opravdu tradičního amerického jablečného koláče, jaký se objevuje ve všech filmech :)



Recept jsem hledala celkem dlouho, jelikož jsem nacházela dost podivných českých modifikací, rozhodla jsem se prošťourat Pinterest. A našla jsem.
Těsto na "páj" je obyčejné, prakticky bez chuti, jelikož tyto koláče se dělají jak ve sladké, tak i v různě slané verzi. O to víc si tak člověk může vyhrát s náplní.

Ingredience:

Korpus
2 a 1/2 hrníčku polohrubé mouky
2/3 hrníčku změklého másla
1 polévková lžíce sádla
1 polévková lžíce kokosového oleje bez vůně (pozn. lze použít jen to sádlo, nebo třeba heru)
špetka soli
asi 4 lžíce studené vody

Smícháme mouku se solí, přidáme máslo a hněteme. Postupně přidáváme sádlo a olej. Do výsledného těsta přidáváme postupně dle potřeby studenou vodu, až bude mít těsto tu správnou konzistenci. Těsto je dobré nechat alespoň hodinu odpočinout v lednici.



Náplň
Jablka - asi 6 velkých, nebo 8 malých (prý se na to nejlépe hodí jablka zelená, ale já měla domácí červená)
1 lžíce hladké mouky nebo kukuřičného škrobu
Hrníček vlažné vody
Lžíce citrusové šťávy
3/4 hrníčku cukru (nejlépe třtinového)
skořice, muškátová oříšek, případně další koření

Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do misky a zalijeme trochou vody s citronovou šťávou. Zbytek vody vlijeme do hrnce a přidáme mouku, kterou rozpustíme na mírném ohni. Přidáme cukr a koření, opět rozpustíme, a nakonec přidáme jablka. Vše vaříme na mírném ohni, až jablka pořádně změknou. Necháme vychladit.



Těsto si rozdělíme zhruba na dvě poloviny. První polovinu vyválíme (nejlépe na nějaké podložce, ze které se bude dobře odlepovat) do kruhu a vyložíme nim formu. Já měla klasickou dortovou formu, jelikož tu na koláč doma nemáme (ale určitě si ji co nejdřív pořídím!). Do korpusu nalijeme vychladlou jablečnou směs.
Zbytek těsta opět rozválíme a použijeme jako zdobení. Vrchní část lze "naaranžovat" různě, já použila klasickou mřížku, ale na internetu se dá najít nejrůznější návody.
Dáme do trouby předehřáté na 210°C a pečeme asi 40 minut.



Nejlepší je podávat koláč ještě teplý. Dobrou chuť!

4 komentáře:

  1. Mňamka, chtěla bych tento koláč zkusit :)

    Chapter #9 of 2015

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, u nas zmizel behem jednoho dne :D

      Vymazat
  2. Už dlouho jsem ho nedělala.Díky za připomenutí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ur welcome ;) a jak krasne provoni cely byt!

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.